ادوارد سعید
![ادوارد سعید](https://cafepalestine.ir/wp-content/uploads/2024/12/9.webp)
ادوارد سعید در 1 نوامبر 1935 در بیت المقدس متولد شد. پدرش یک بازرگان آمریکایی فلسطینیالاصل بود که پیش از تولد سعید به قاهره مهاجرت کرده بود. مادرش فلسطینی بود و هر دو از مسیحیان پروتستان بودند.
او تا 12 سالگی به طور متناوب در قدس و قاهره به سر میبرد. سعید خود را «یک مسیحی احاطه شده توسط فرهنگ اسلامی» می خواند. در 17 سالگی برای ادامه تحصیل به امریکا رفت و در 1957 مدرک کارشناسی خود را در رشته تاریخ و زبان انگلیسی از دانشگاه پرینستون دریافت کرد.
در همین سال برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه هاروارد شد و در سال 1960 کارشناسی ارشد و در سال 1964 دکترای خود را در ادبیات انگلیسی دریافت کرد و سپس استاد ادبیات انگلیسی و ادبیات تطبیقی در دانشگاه کلمبیا شد و تا پایان عمر در این سمت ماند.
ادوارد سعید به عنوان یک فعال طرفدار فلسطین، سالها برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی تبلیغ میکرد. او از 1977 تا 1991 عضو مستقل مجلس ملی فلسطین بود، اما سعی داشت تا خود را از مناقشات حزبی دور نگه دارد. او طرفدار همزیستی دو دولت اسرائیلی و فلسطینی در کنار یکدیگر بود و در نشست نوامبر 1988 الجزیره مجلس ملی فلسطین به اعلام استقلال کشور فلسطین، رای مثبت داد. به دلیل حمایتهای آشکارش از فلسطین، بارها مورد تهدید قرار گرفت. وی از سوی جامعه مدافع یهود (JDL) نازی خوانده شد و دفتر کارش در دانشگاه در 1985 به آتش کشیده شد.
یکی از عمدهترین دلایل شهرت او، تالیف کتاب «شرقشناسی» است که در مدت کوتاهی به بیش از 20 زبان زنده دنیا ترجمه و منتشر شد.
![ادوارد سعید](https://cafepalestine.ir/wp-content/uploads/2024/12/ed.webp)
سعید در 1991 در اعتراض به پیمان اسلو از مجلس خارج شد. وی این توافقنامه را «ابزاری برای تسلیم فلسطینیان» میخواند. ادوارد سعید معتقد بود قرارداد اسلو به تشکیل یک دولت واقعا مستقل فلسطینی و صلحی پایدار در منطقه نمیانجامد و از طرح پیشنهادی ایالات متحده امریکا در اواخر 1970 که خود سعید به یاسر عرفات تحویل داده بود، ضعیفتر است.
او در نامهای به عرفات نوشت که حق بازگشت آوارگان فلسطینی به مناطق اشغال شده قبل از سال 1967 را ارزان فروخته و برپایی شهرک های اسرائیلی را نادیده گرفته است.
در دهه 90 میلادی، آشکار شد که به سرطان خون مبتلاست. در سالهای پایانی این دهه و دوران شدت بیماریش، دیگر بار به موسیقی روی آورد و به همراه دوست صمیمیاش، دانیل بارنبویم آهنگساز اسرائیلی، ارکستر «دیوان شرقی-غربی» را بنیان گذاشت. او در اینجا به کاری شجاعانه دست زد و همزمان از نوازندگان فلسطینی و اسرائیلی دعوت به کار کرد.
سعید نهایتا در 25 سپتامبر 2003 بر اثر ابتلا به سرطان خون در امریکا درگذشت.