لیلا خالد

لیلا خالد

لیلا خالد، دختر فلسطینی که هواپیمای اسرائیلی را دزدید!

لیلا خالد در سال ۱۹۴۴ در شهر ساحلی «حیفا» در فلسطین به دنیا آمد. شهری که پس از جنگ جهانی دوم توسط سازمان ملل به اسرائیل داده شد. پس از این اتفاق، پدر لیلا در حیفا مشغول فعالیت سیاسی بود و خانواده‌اش به یک کمپ پناهندگان در لبنان رفتند. لیلا در سن ۱۵ سالگی مصمم شد تا مبارزه مسلحانه را در پیش بگیرد و به جنبش «جبهه مردمی آزادسازی فلسطین» بپیوندد. لیلا نمی‌خواست که ذلیلانه تحت اشغال زندگی کند، شاید آن زمان نمی‌دانست که به زودی قرار است به ستاره نشریات جهان بدل شود.

نخستین باری که نام لیلا عالم‌گیر شد در ۲۹ اگوست سال ۱۹۶۹ بود. لیلا خالد، عضو گروهی بود که هواپیمای بوینگ ۷۰۷ پرواز ۸۴۰ را که در مسیر روم به آتن در پرواز بود، ربود و در دمشق فرود آورد. در طول این پرواز، خلبان هواپیما را مجبور کرد که از فراز حیفا بگذرد تا خالد بتواند محل تولدش را که اجازه نداشت به آنجا بازگردد، ببیند. هواپیما از روی شهری عبور می‌کرد که لیلا و بقیه مبارزان، اجازه نداشتند پا بر خاکش بگذارند. شهری که زادگاه آنها و اجدادشان بود؛ اما در اشغال بود و آوارگان فلسطینی که به وسیله ارتش اشغالگر اسرائیل آواره شده بودند نه تنها خودشان بلکه جسدشان هم اجازه بازگشت به فلسطین را نداشت.

اعضای تیم هواپیماربا تصور می‌کردند که اسحاق رابین که آن موقع سفیر اسرائیل در آمریکا بود در این هواپیما است. در پایان هواپیماربایی، عملیات آزادسازی مسافران بدون کوچک‌ترین آزار و اذیتی به مسافران به انجام رسید.

لیلا پس از این عملیات برای مخفی‌سازی هویتش تحت چند عمل جراحی پلاستیک قرار گرفت.

سال بعد، لیلا خالد به همراه پاتریک آرگولو، مبارز نیکاراگوایی، در یک عملیات هواپیماربایی دیگر شرکت کرد در این عملیات قرار بود به صورت همزمان چهار هواپیما ربوده شود تا دولت اسرائیل تحت فشار قرار گیرد و زندانیان دربند فلسطینی را آزاد کند.

دو سال پس از آن «جبهه آزادی بخش مردم فلسطین» هواپیماربایی را از دستور کارش برداشت و آن را ممنوع اعلام کرد. لیلا تا زمان بازگشت به فلسطین و فعالیت به عنوان کنشگر و سیاستمدار جبهه مردمی برای آزادسازی فلسطین در شورای ملی فلسطین، به جنگیدن برای آزادی ادامه داد.

لیلا خالد به دلیل اقدام به هواپیماربایی و مبارزات طولانی، به یکی از معروف‌ترین زنان جهان و سمبل زن مبارز در جهان عرب و فلسطین تبدیل شده است.

لیلا خالد می‌گوید: «من از ربودن هواپیما دو هدف را دنبال می‌کردم، یکی آزاد کردن فلسطینیان در بند اسرائیل و دوم جلب توجه اذهان عمومی جهانیان به فلسطین و مردم.»